Tidigare aktiviteter

Tidigare aktiviteter – här minns vi med hjälp av text och bild våra tidigare aktiviteter som vi har haft inom klubben!

Matlagningskurs fredagen den 28 febr 2020

Denna fredag var det den tredje matlagningskursen som gick av stapeln. Liksom vid tidigare tillfällen var man i Folkets Hus där allt är väl tillrättalagt som undervisningslokal, men också för att avnjuta det som tillagas. Denna gång var det sex deltagare som hade Benny som “lärare” och temat var fisksoppa. Nämnas ska att Benny är utbildad kock och verkat som det men på senare tiden bytt näring till hovslagare….

Det gjordes uppdelning i tre grupper som fick varsitt recept att ta sig an där det var gös och lax som ingredienser. Eleverna fick hela tiden goda råd av Benny så att allt gick rätt och riktigt till med tillagning och kryddning. Efter ett par timmar var så de tre sopporna färdiga och man kunde sätta sig till bords och avnjuta det hela.

Summeringen av kvällen och kursen var att alla var mycket nöjda och gav de olika sopporna betyget – fantastiskt goda!

Pimpelfiske – teknik och utrustning

Onsdagen den 15 januari intog ett gäng på ca 10 personer klubbstugan för att lära mer om pimpelfiske. Mannen bakom katedern var ingen mindre än vår medlem och eminente pimpelfiskare Ola Severinsson. Han kan ståta med att ha blivit både distriktsmästare liksom smålandsmästare vid pimpelfiske från is.

Ola försåg oss med detaljerad information hur en tävling är upplagd och vilka regler som gäller. Med sig hade han också sin utrustning, vilken omfattar ett tiotal färdigtacklade spö, blänke och en himla massa trekrok i olika storlekar. Dessa krokar var smakfullt dekorerade med lite färgmassa i olika sammansättningar, allt för att abborren ska luras till napp. Ola har också en egentillverkad skrylla, det är den man sitter på och förvarar sin utrustning och fisk i. Den innehöll allt vad som kan tänkas behövas vid ett tävlingstillfälle, och där varje pryl har sin bestämda plats för att vara lätt åtkomlig – man kan säga att allt var ordning och reda i Ola’s skrylla.

Det vi saknade var att han inte alls pratade om fikat som är så viktigt vid allt fiske. Det menade Ola att det tar man inte förrän efter tävlingen när man väntar på att bli uppropad som segrare, då det inte finns tid för att fika under tävlingens gång.

Vi tackar Ola för att han kom till oss och så håller vi tummarna för att han får lite vinter och därmed is på sjön så att han kan utföra det fiske som han gillar allra mest – pimpelfiske från is!

Flugfiske i Norrefors 29 – 30 september 2019

Årets aktivitet när det gällde flugfiske var planerad att genomföras i Norrefors, som ligger ca 15 km norr om Karlshamn i Blekinge. Camp Mayfly som anläggningen heter, erbjuder fiske både i dammar och i strömmande vatten.

Upplägget innebar att vi (16 medlemmar) disponerade ett boende i anslutning till vattnet, vilket gjorde att de flesta anlände under söndag kväll för att sköta det sociala pratet och fixa med utrustningen. Det var mer än en som bytte till en grövre tjocklek på tafsen, när ryktet sa att det fanns fisk på fyra kg och mer som kunde vara intresserade av våra kreationer. Under kvällen var regnet ihärdigt så “grillmästaren” Zlatko höll till under tak på altanen, men hans insats innebar att det avnjöts en bättre måltid under kvällen. Den bestod av kräftor som Johan och Anders frikostigt delade med sig av, för att inte tala om vildsvinskorven som Johan hade med i stora mängder av…..den smakade ypperligt efter en stund på grillen.

Måndag morgon, efter en natt med kompisar som snarkar och pyser om vart annat, ljöd en tidig revelj som bjöd på ett stilla regn. Men så småningom mynnade det ut i uppehåll, och framåt lunch så tittade även solen fram…..med andra ord så blev vädret riktigt bra med en behaglig lufttemperatur.

Fiskelyckan visade sig omgående på morgonen för Krikke, som i ett av de första kasten krokade en fisk på 4,4 kg vilket visade sig bli dagens största fisk. Därmed lade han också beslag på en nätt pengahög som deltagarna satsat som pris för tyngsta fisk. Grattis Krikke! Det togs under dagen totalt 25 – 30 fiskar och då både i de lugna vattnen som i strömmen. De två dammarna erbjöd ett fiske som liknar det som vi själva har i vårt klubbvatten Sandbäcksdammarna, medan fisket i strömmen lockade lite extra denna dag. Det togs ett antal fiskar på torrfluga i strömmen under eftermiddagen vilket var riktigt kul och spännande. Strömmen håller även en stam av öring vilken ska återutsättas om den fastnar på kroken. Ulf fick en på ca 7 hg som simmar kvar och växer vidare.

Fiskelyckan och det allt bättre vädret gjorde dagen till en mycket trevlig medlemsaktivitet. Det gavs tid och utrymme för mycket socialt umgänge, och sammantaget så var det ett gäng nöjda “Spinnare” som åkte hem efter en trevlig aktivitet vid ett fint fiskevatten.

 

Matlagningskurs med Janne Ingemarsson 15 febr 2019 

Fredag kväll samlades i Folkets hus ett gäng duktiga sportfiskare som med hjälp av den “proffesionelle” kocken och medlemmen Janne Ingemarsson hade målsättningen att lära mer om att tillaga sina framtida fångster. Janne hade inhandlat de nödvändiga råvarorna där gös och rödtunga var de arter som skulle tillagas. Under kvällens lopp var det full aktivitet som att filea gös till att göra den rätta frityrsmeten och koka det perfekta pilaffriset. När det efter ett par timmars tillagning och skramlande med grytor dukades det upp till en gemnsam måltid. Då vankades det friterad gös, pocherad rödtunga, pilaffris och pressad potatis. Till detta fanns det diverse såser som hollandaise, vittvin, majonnäs och remouladesås.

Summeringen löd att kvällen var mycket lyckad, kocken nöjd med sina “elever” och samtliga vände stegen hemåt mätta och nöjda.

 

 

Föreläsning av Tobias Fränstam 15 november 2018

Denna torsdag kväll i vår klubbstuga gästades vi av Tobias Fränstam. Tobias har gjort sig känd som en mycket duktig sportfiskare, och då framförallt efter abborre och gädda. Han är dessutom marinbiolog och har sin dagliga gärning hos Sportfiskarna.

Föredraget som fångade alla de 27 åhörarnas uppmärksamhet handlade om var fisken befinner sig under leken, och vart den därefter tar vägen i sin jakt på föda. Vi fick också tips på olika tekniker och beten för att lyckas i vårt fiske. Som sammanfattning kan sägas att denna föreläsning skilde sig en del från de som vi haft tidigare. Här fick vi mycket till livs om abborrens och gäddans liv, samt var vi ska söka den när vi önskar ta en dust med dem.

Avslutningsvis kan vi som arrangör konstatera att denna typen av aktivitet så här på höstkanten är mycket uppskattad. Så nu är det till att ta sig en funderare vad vi ska erbjuda vid nästa tillfälle.

Kan också nämna att Tobias är en av  deltagare i de båda tävlingarna PerchFight och PikeFight. I dessa har han tillsammans med sin lagkamrat tagit hem den totala segern respektive en tredjeplats det senaste året.

Kräftskivan 25 augusti 2018

Augusti månad har enligt traditionen SFK Spinn sin kräftskiva för sina medlemmar. Liksom tidigare höll vi till i klubbstugan där allt var så festligt uppdukat när vi anlände vid 18-tiden. Festkommitten med Roland, Tobias och Stefan sköter detta arrangemang på ett utsökt bra sätt, så jag vill minnas att vi under aftonen kom fram till att det inte finns någon anledning att välja någon ny besättningen till den kommitten.

Under kvällen bjöds det på kräftor från Rottnen som Roland kokat…….å det kan han för oj va perfekt sälta de hade. Efter att kräftorna med diverse drycker och allsång hade avnjutits bjöds det på lite andra godsaker i form av ostar, korvar och inte minst västerbottenpajer som Tobias och Stefan fått till på ett utsökt sätt.

En mycket lyckad medlemsaktivitet med mycket gott på bordet, god stämning samt ett stort tack till festkommitten för deras insats och genomförande.

Gäddfiske i Karlskrona  19-20 maj 2018

Lördagen den 19 maj ställde vi åter färden till Blekinge och ett nappatag med deras berömda gäddor. Vi var totalt 15 personer med 8 båtar som deltog i aktiviteten. Liksom året innan var vi inkvarterade på Senorens Camping med boendet, då aktiviteten sträckte sig även över söndagen.

Vädret var även denna gång med oss och till det ska läggas ett betydligt bättre fiske än året innan. Flertalet av de fiskande tog ett antal gäddor (men det fanns även någon som inte klarade namnet) där Jim var den som tog hem segern i tävlingen längsta gädda. Detta året blev det 101 cm som noterades för det.

Under lördag kväll var det samling vid grillen där Niklas höll i grilltången och där det perfekt grillade avnjöts tillsammans med Jannes mycket goda potatissallad. Ett stort tack till kockarna!

Niklas lyfte frågan om vi inför 2019 ska kolla på att lägga denna aktiviteten på höstkanten istället, och då på plats där fiske efter både gädda och abborre kan bedrivas. Ett enigt gäng enades om att det kunde vara en trevlig utveckling av denna typen av aktivitet.

 

 

SPORTLOVSFISKE – Sandbäcksdammarna 23 febr 2018

Fredagen i sportlovsveckan hade vi vår planerade aktivitet för de skollediga barnen. Det var på Sandbäcksdammarna och där på säker is som vi höll till. Det blev en bra uppslutning med 13 barn som delagare, och så var det några föräldrar och en morfar också som testade fiskelyckan. Den var tyvärr inte så bra denna dagen, utan stannade vid en gädda tagen på ismete. Även pimpelfiske efter regnbåge och abborre bedrevs men med dåligt resultat.

Det bjöds även på grillkorv vid brasan, och så fick samtliga deltagande barn varsitt pimpelset för de framtida egna fisketurerna.

För denna aktiviteten hade vi också ekonomisk stöttning av Sportfiskarna, vilket vi är mycket tacksamma för.

STRÖMHULTS SPORTFISKE – Flugfiske 22 november 2017

Inom klubben har vi jobbat på att försöka få till en aktivitet där vi flugfiskar i någon form av strömmande vatten. Det är inte så enkelt att få till någon plats på dessa anläggningar, då de är mycket populära och därmed mycket bokade. Men så dök då möjligheten att komma till hos Strömhults Sportfiske, vilket vi tackade ja till. Det är ett begränsat antal deltagare, max 12 personer, och de som nu fick möjligheten att haka på var de som hört av sig utifrån vår skrivelse i aktivitetskalendern, där vi aviserat att vi jobbar på att få till denna typen av medlemsaktivitet.

Kl 04.00 gick färden och redan i Alvesta mötte vi denna vintersäsongs första snö…..huameja vad det snöade……och så skulle vi flugfiska!?!? Men fram kom vi och möttes av ett riktigt tomtelandskap, men va då…..en flugfiskare viker ju inte ner sig så för så lite.

Fisket var en aning trögt då vattentempen låg på endast 1,5 grader, vilket inte gör regnbågarna speciellt aktiva och bitvilliga. Summeringen av dagen säger 10 fångade regnbågar och en öring. Öringen var en jättefin fisk som vägde ca 3 kg. Den sattes tillbaka då det ska göras med all öring, då de är av en naturlig och stationär stam. Regnbågarna låg på mellan 2,5 – 3 kg, och var i mycket fin kondition.

Vid lunch serverades det en god bit mat, och det var då man också drog sina historier från förmiddagens fiske.

Sammanfattningsvis blev det en bra dag trots vinterns tidiga ankomst….som kom just denna dagen!

FÖRELÄSNING AV HÅKAN FRANSSON – 8 november 2017

Så hade då aftonen kommit då vi skulle gästas av Håkan Fransson – känd sportfiskare med bl a deltagande i Pike Fight tävlingen. Vårt önskemål var att Håkan skulle ge oss lite mer kött på benen när det gäller vertikalfisket efter röding i Vättern samt pelagiskt fiske efter gädda i insjöarna. Det blev även avslutningsvis lite snack om gösfisket.

Det var 25 intresserade sportfiskare som hade tagit sig till vår klubbstuga, där de möttes av mycket gemyt i form av en sprakande brasa i kaminen samt kaffedoft.

Med all den erfarenhet som Håkan har blev det en mycket intressant föreläsning, som säkert bidrar till att flera av åhörarna kommer att lägga ytterligare tid på jakten efter den pelagiskt levande gäddan. Den är oftast av större kaliber, och det skapar ju alltid lite extra spänning att vara den på spåren.

Rödingfisket i Vättern är väl inte ännu så vanligt bland Spinn-medlemmarna, men vi var efter Håkans beskrivning flera som har som målsättning att ta oss an även det fisket. För vi kan konstatera att vi i Vättern och rödingen där, har ett fantastiskt fiske på ett förhållandevis nära avstånd.

KARNEVALEN 2017 – 30 juni & 1 juli

SFK Spinn deltog även denna gången med ett ekipage i karnevalståget. Totalt var det 21 ekipage som var med och visades upp, vilket visar på ett stort engagemang av bygdens människor.

Spinn’s budskap var att man undrar “vem som drog ut proppen”, detta med anledning av det låga vattenståndet i sjön Rottnen.

De som jobbat med att skapa ekipaget var Stefan Söderberg, Tobias Nilsson, Kjell Engström, Roland Hermansson och Niklas Isaksson. Snyggt jobbat grabbar!!!

Som seden säger så stod Spinn även som arrangör av karnevalsmetet som gick av stapeln under lördagsförmiddagen. Hur det gick i den tävlingen hittar du under fliken Tävlingar och där Karnevals/Marknadsmetet.

BÖRJA FISKA – Första Metaredagen 25 maj 2017

Då arrangerade SFK Spinn en aktivitet utmed strandpromenaden i Hovmantorp. Den hade marknadsförts via utskicket Folkets Hus-bladet samt annonsering i Smp och så naturligtvis på klubbens egen FB-sida och hemsida.
I ett strålande väder deltog 14 barn upp till 15 år. När det hade metats i ca 2,5 timme var det dags för varmkorv och fika till alla glada barn och vuxna.
Vid det tillfället tog sig också samtliga barn runt en frågesport som handlade om att känna igen de olika fiskarna som finns i Rottnen.
Det nappade bra så fångsterna blev goda, med ett stort antal abborrar, några mörtar samt ett par braxnar av lite större format. Samtliga barn som deltog i fisket fick behålla sina metspön som fiskeklubben skänkte. Det blev också en liten prisutdelning där största fisk var en brax med vikten 1,22 kg. Nöjd fångstman var Christoffer medan Ulf tog flest antal fiskar, hela 21 st.
Även frågesporten tog Ulf hem med flest antal rätt.

Sammanfattningsvis blev det en mycket uppskattad stund tillsammans ute i friska luften, och kanske det också föddes en och annan framtida storfiskare.


Gäddfiske i Karlskrona 6-7 maj 2017

Så var det dags att lördag morgon styra mot Karlskrona och Senorens Camping för ett efterlängtat gäddfiske. Ledet var långt av fiskare och båtar, 15 fiskare och 8 båtar deltog i denna aktiviteten.
Efter en period med riktigt kallt väder så bara kom våren med stormsteg och vi fick ett riktigt bra väder, ja kanske för bra med sol och lite vind. För en gäddfiskare vill många gånger ha vind och molnigt för ett optimalt fiske. Vi inkvarterade i små fina stugor på campingen, för att därefter snabbt fixa ner båtarna i sjön och så styrdes kosan mot fiskevattnen. Det visade sig att fisket var riktigt svårt, gäddan ville helt enkelt inte hugga. Det togs bara en handfull gäddor under lördagen och av dessa var det Eje som blev segrare till längsta gädda – 83cm vann han med. Flera av båtarna såg mycket fisk, men som sagt de ska hugga också…….
Kvällen blev en höjdpunkt där grillmästaren Pelle höll i trådarna assisterad av lite handsträckning. Grillet blev tillsammans med Jannes potatissallad en utsökt måltid som samtliga höjde till skyarna.
Söndagen bjöd på lite mer vind men fortfarande svårfiskat, vilket innebar att flertalet av båtarna lämnade Karlskrona vid lunchtid.

En summering- mycket lyckat arrangemang där Niklas hittat ett bra boende och tillsammans med Jim säkert sått ett och annat frö för framtida gäddfiskare.